IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в Китай намаляват за пръв път от почти 2 години

Спадът се случва след двуцифрения ръст миналата година, когато суровините поскъпваха

11:20 | 09.11.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Индексът на производствените цени в Китай е спаднал през октомври за пръв път от декември 2020 г. под влиянието на по-ниските цени на желязото и стоманата, съобщава CNBC, позовавайки се на официални данни от сряда.

Индексът на производствените цени, който следи цените на суровините и други производствени разходи, е намалял с 1,3% през октомври на годишна база. Това е малко под очакванията за спад от 1,5%, сочи анкета на Ройтерс.

Спадът се случва след двуцифрения ръст миналата година, когато суровините поскъпваха.

През октомври показателите за черните метали, които включват желязото и стоманата, и въглищната индустрия отчитат най-големите спадове в рамките на индекса.

Промените в индекса на производствените цени в Китай обикновено предшестват подобни промени в този на САЩ с около 1-2 месеца, коментира Франсоа Хуан, старши икономист в Allianz Trade, през октомври.

Макар че инфлацията се ускорява в САЩ и Европа, индексът на потребителските цени в Китай остава на ниско ниво заради слабото вътрешно търсене. Строгият контрол около Covid сви ръста на брутния вътрешен продукт на Китай до темп от 3% за годината към края на третото тримесечие.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 2,1% през октомври на годишна база, което е под очакванията на Ройтерс за увеличение от 2,4%.

Свинското месо – основна храна в Китай, е поскъпнало с 51,8%, а плодовете - с 12,6%. Пресните зеленчуци обаче са поевтинели с 8,1%, обръщайки ръста от миналия месец.

Без храните и енергията, т.нар. основен индекс на потребителските цени е нараснал с 0,6% през октомври – без промяна спрямо предишния месец. Това бележи най-бавния му темп от март 2021 г., посочва Wind Information.

Тази седмица Китай отчете търговски данни, които показаха неочаквано понижение на износа миналия месец, повлиян от спадащите продажби на стоки към САЩ и ЕС. Вносът в Китай също е намалял, отразявайки слабото местно търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още